(Leestijd: 1 - 2 minuten)

Schreefel doorkijkBeelden staan werkelijk in onze wereld. Ze zijn er echt. Het zijn geen plaatjes, geen woorden op papier, geen suggestieve bewegingen op een beeldscherm. Ze zijn er zo echt, dat wij ze ontmoeten. We ontmoeten ze zoals we andere mensen ontmoeten. Ze dagen ons uit. Ze wekken bewondering, vreugde en plezier en ze maken ons nieuwsgierig. Het komt bijna nooit voor dat ze ons totaal onverschillig laten. 

Beelden zijn altijd gemaakt door een mens, een medemens. Ze verwelkomen ons, in onze wereld. Ze tonen dat er mensen zijn, in onze wereld, mensen die dingen maken, dingen die de moeite waard zijn, dingen die ons nieuwsgierig maken. De stad Hoorn is rijk aan beelden. 

De beelden langs de Hoornse kust, aan de Westerdijk en op het Visserseiland, zijn er bijna allemaal gekomen dankzij een burgerlijk initiatief. Stichting In den Beginne selecteert ze, plaatst ze, zorgt voor ze, onderhoudt ze en ruilt ze regelmatig om voor andere. De gemeente Hoorn ondersteunt de Stichting met een jaarlijkse subsidie. Heel veel mensen uit heel Nederland en uit het buitenland hebben ze al bekeken. Verrast en bewonderend. Dat is nog eens wat, je zult het als stad maar hebben.

De Westerdijk is na twee jaar weer toegankelijk. Het waterschap schiep ruim baan voor wandelaars, fietsers, en voor de beelden. Sommige moeten weer naar hun oude plek teruggeplaatst, andere liggen nog in het depot te popelen.  Allemaal willen ze zich oprichten, uitzien over het water, de blikken voelen van afgunst en bewondering, de rijkdom proeven van erkenning. Beelden zijn net mensen. Iets stiller misschien, maar zeker zo standvastig. Even trots en minstens zo gevoelig. Geloof het maar. Het is echt zo. Ze staan er niet per ongeluk. Ze hebben iets te zeggen. Wie oren heeft kan ze horen, wie ogen heeft kan ze zien. Denk maar aan de vrouwen en mannen die ze maakten, wat er in hen omging, wat ze wilden zeggen, waarom ze de beelden precies zó maakten en niet een beetje anders. 

We gaan er hier een aantal bespreken. Want woorden maken ons wijzer. Volg ons maar,  je gaat er plezier in krijgen. Beloofd!

1000 Resterende tekens