logo mandarte750"Een esthetische beschouwing van kunst schiet tekort, omdat ze het zwaartepunt bij de beleving van de beschouwer of schepper legt en niet bij de waarheid,
die haar onderkomen in het werk zoekt." - Gerard Visser, Heideggers vraag naar de techniek, p.152

  • Home
  • Excursies
  • MZMK
  • Sculptuurblog
  • Weblog
  • Video's
  • Publicaties
  • Over Mandarte
In het weblog staan algemene artikelen over beeldende kunst, dingen, woorden, aanwezigheid.

De denker en ik in de Metro van Parijs

Aforisme als leidraad: Hoe kan ik weten?

(Leestijd: 2 - 4 minuten)
Hoe kan ik weten wat ik denk, totdat ik zie wat ik zeg?
Origineel: How can I tell what I think till I see what I say?
Bron: Aspects of the Novel (1927) Ch. 5
E. M. Forster
Engels romanschrijver 1879-1970
Gegevens
Geschreven: 21 november 2024

Lees meer: Aforisme als leidraad: Hoe kan ik weten?

Arsenale: tentoonstellingstitels

Biënnale Venetië 2024: Foreigners everywhere

(Leestijd: 5 - 10 minuten)

Politieke stellingnames in de kunst.

Waar te beginnen?

Voor vertrek naar Venetië luisteren naar de twee uur durende podcast van The Art Newspaper. Daaruit komt een mooie parabel tevoorschijn over onze eigen tijd: “Queer” = ontheemd (ook in eigen kring) = migratie, van buitenaf gedwongen = de zoektocht naar de eigen identiteit = de vraag hoe met de eigen identiteit om te gaan = hoe om te gaan met je (nieuwe) omgeving.

Gegevens
Geschreven: 27 april 2024

Lees meer: Biënnale Venetië 2024: Foreigners everywhere

Op Scherp fotorealisme in Utrecht

(Leestijd: 4 - 8 minuten)

(Fotorealisme in Centraal Museum Utrecht, 10 februari t/m 9 juni 2024)

Het Centraal Museum in Utrecht heeft een boeiende tentoonstelling gemaakt. Boeiend omdat het mooie grote schilderijen toont, die net doen alsof ze het leven van gewone mensen tonen. Boeiend als alle oude kunst, die figuratief is, en waarvan je meteen denkt dat je alles ziet wat er te zien is. Lekker mooi ook. Totdat de nasmaak komt. De nasmaak die verraadt dat je toch niet alles zag. Dat je nog eens moet gaan kijken wat er nu echt te zien is.

Want wat er echt te zien is, waarover het echt gaat, is zoals bijna altijd in de beeldende kunst, niet rechtstreeks in beeld gebracht.. Het is een chocolade truffelgebakje. Na de beet door de chocolade heen, moet je niet lang meer wachten. Een zoete geur komt los van kaneel, acacia-honing en vers hooi. Het delicate aroma vervliegt snel. Daarna rest alleen nog het besef hoe verfijnd het smaakte en wat er onder de toplaag verborgen lag. Er zit niets anders op: nog maar een hap. Misschien is er wel meer te ontdekken.

Want wat er echt te zien is, waarover het echt gaat, is zoals bijna altijd in de beeldende kunst, niet rechtstreeks in beeld gebracht.. Het is een chocolade truffelgebakje. Na de beet door de chocolade heen, moet je niet lang meer wachten. Een zoete geur komt los van kaneel, acacia-honing en vers hooi. Het delicate aroma vervliegt snel. Daarna rest alleen nog het besef hoe verfijnd het smaakte en wat er onder de toplaag verborgen lag. Er zit niets anders op: nog maar een hap. Misschien is er wel meer te ontdekken.

Gegevens
Geschreven: 04 maart 2024

Lees meer: Op Scherp fotorealisme in Utrecht

Anh Trần in Galerie Fons Welters

(Leestijd: 5 - 9 minuten)

Galerie Fons Welters maakte naam door zijn kwaliteit om jonge, getalenteerde kunstenaars te tonen terwijl ze nog relatief onbekend zijn.
Ahn Trần is een jonge kunstenares, dit jaar nog resident aan de Rietveld Academie in Amsterdam.

Het werk van Anh Trần treft me. Er is iets wat me doet blijven staan. Ik weet nooit precies wat, dat blijkt pas als ik er langere tijd naar kijk. Liefst alleen, in stilte, zodat de woorden langzaam kunnen komen. Vroeger noemde ik het schoonheid, in de overtuiging dat het vooral iets moois moet zijn, wat je bij een kunstwerk doet stilstaan. Colleges esthetica verder, weet ik dat ‘schoonheid’ en ‘mooi’ erg vage begrippen zijn. Er is bij mij ook altijd herinnering in het spel, hoe onbewust ook. En eigenheid van de kunstenaar die ruimte laat voor mijn eigen gevoel. Het werk van Anh Trần is voor mij vaag verbonden met dat van Cy Twombly. Anh is niet zo figuratief als Cy, maar haar handschrift is net als bij hem, nadrukkelijk eigen. Beiden schilderen landschappen waar ik naar binnen kan.

Gegevens
Geschreven: 04 november 2022

Lees meer: Anh Trần in Galerie Fons Welters

Outsiders in de Hermitage

(Leestijd: 2 - 4 minuten)

(Zie ook het filmpje aan het eind van dit artikel.)

Het museum schrijft: “De tentoonstelling 31553580 obsessie voor nummers en schema’s toont een verlangen naar structuur en logica in de chaotische wereld van ieder mens.”

Gegevens
Geschreven: 20 oktober 2022

Lees meer: Outsiders in de Hermitage

Art Rotterdam 2022

(Leestijd: 5 - 9 minuten)

Salons zijn van alle tijden, maar er zijn grote verschillen

Gegevens
Geschreven: 24 mei 2022

Lees meer: Art Rotterdam 2022

Lisanne Sloots: Houtskool

(Leestijd: 2 - 3 minuten)

Lisanne Sloots keert met de tentoonstelling Is getekend: Houtskool na 18jaar terug in Hoorn. Zij heeft zich inmiddels tot een toonaangevend houtskool-kunstenares ontwikkeld. In 2019 publiceerde zij het boek Houtskool , dat een bestseller werd, ook op de kunstacademies..
Het boek opent met een citaat van Maxime Lalanne (1827-1886):

De houtskooltekening is de meester van alle soorten tekeningen; door de kracht, de transparantie en de zachtheid van toonwaarden en door de helderheid en de diepte die het werken met dit materiaal geeft.

Gegevens
Geschreven: 13 maart 2022

Lees meer: Lisanne Sloots: Houtskool

Het Naakt bij Lucian Freud

(Leestijd: 5 - 10 minuten)

Van Freud’s schilderijen zou je allemaal close-ups moeten maken want er is zo’n weelde aan kleurige gebiedjes per vierkante centimeter en verder lijkt het net alsof hij met een hele harde kwast schildert, zodat je bijna niet wilt geloven dat het op doek is maar dat het op paneel geschilderd lijkt.

Gegevens
Geschreven: 14 mei 2021

Lees meer: Het Naakt bij Lucian Freud

Karel Appel in galerie Slewe

(Leestijd: 5 - 10 minuten)

Terwijl ik mijn video maakte over dit schilderij, (zie ook MZMK),  popten er steeds meer vragen bij me op over de leesbaarheid van het landschap. Waaraan is die te danken?

Gegevens
Geschreven: 30 april 2021

Lees meer: Karel Appel in galerie Slewe

Hokusai Golf van Kanagawa

(Leestijd: 3 - 5 minuten)

Terwijl ik mijn video maakte over deze prent (zie ook MZMK) begon ik mij steeds meer te verbazen over de populariteit van deze prent. Waaraan is die te danken?

Gegevens
Geschreven: 13 september 2020

Lees meer: Hokusai Golf van Kanagawa

Tanaka Ryōhei in het Sieboldhuis in Leiden

(Leestijd: 2 - 3 minuten)

Danig onder de indruk van de tentoonstelling in het Sieboldhuis in Leiden, kan ik de etser en de etsen van Tanaka Ryōhei niet loslaten. Alsof het verklaren van het werk en de figuur er achter – volgens de biografische foto’s is hij hyper traditioneel – het nauwgezet waarnemen rechtvaardigt. En vooral mijn ontzetting over zoveel ‘dwangmatig’ vakmanschap.

Gegevens
Geschreven: 19 december 2019

Lees meer: Tanaka Ryōhei in het Sieboldhuis in Leiden

Matthew Monahan bij Galerie Fons Welters

(Leestijd: 1 minuut)

Afgelopen week bezocht ik de tentoonstelling Matthew Monahan Boys Don't Cry  bij galerie Fons Welters.

Intussen voel ik me daar thuis en tegelijk is Matthew Monahan, sinds ik zijn werk voor het eerst ontmoette in Sonsbeek in 2008, een oude bekende. Zijn werk is altijd figuratief, het gaat altijd over mensen en het heeft altijd een zekere mystiek. Dit jaar (zomer 2019) hebben we met verschillende groepen staan praten over zijn werk op de tentoonstelling Artzuid in Amsterdam. Het beeld dat hij daar toonde heette Throne I / "Daisy Pusher" / Throne II / Satyr. Hier ziet u nog een geheugensteuntje. het beeld is voor velerlei uitleg vatbaar en we hebben er aardig wat uurtjes doorgebracht.

Aan de tentoonstelling nu wijd ik aandacht op mijn sculptuurblog onder de titel

Matthew Monahan bij Galerie Fons Welters

U komt er als u op bovenstaande link klikt.

Op dit weblog van Mandarte zijn meerdere artikelen over Matthew te vinden. Daarvoor gebruikt u de zoekfunctie en typt "Monahan".

Dan krijgt u de keuze uit verschillende artikelen. Vergeet u vooral niet te reageren, ik lees uw berichten graag.

Gegevens
Geschreven: 14 december 2019

Homo Ludens

(Leestijd: 2 - 3 minuten)


Speel en wees jezelf. Het kwam in me op toen ik terugdacht aan Artzuid, dat ik bezocht met een aantal in kunst geïnteresseerde mensen. Mijn groep liep een beetje opstandig en cynisch door het werk van Jésus Rafael Soto, waarin kinderen opgewekt verstoppertje speelden. We begrepen dat het erom ging iets te beleven, maar wat precies wisten we niet. We zijn het speelse kind in ons verloren.

Gegevens
Geschreven: 30 mei 2019

Lees meer: Homo Ludens

Nicolas de Staël, Fleurs grises, 1953

Hedendaags Stedelijk Amsterdam

(Leestijd: 4 - 7 minuten)

Vandaag bezocht ik het Stedelijk Museum in Amsterdam. Gewoon, om weer eens een oude bekende terug te zien. Om te zien of alles nog zo was, als het altijd was. En nee, dat was niet zo. Als de kunst werkelijk aan het veranderen is, verandert het Stedelijk mee. Dat doet me goed. Zo behoudt zowel de kunst als het museum een signaalfunctie. Daar is het dat we onze tijd lezen, niet in woorden maar in beelden. Het vergt enige oefening, maar is dan zeker de moeite waard.

Gegevens
Geschreven: 01 maart 2019

Lees meer: Hedendaags Stedelijk Amsterdam

Harmonie in Orsay

(Leestijd: 2 - 4 minuten)

Orsay half

Parijs, 12 februari 2019. Dit is de koffiebar boven in het Musée d’Orsay. We dronken er heerlijke koffie, deelden een schaaltje zoetjes en kwamen even tot rust na het weerzien met al die 19e-eeuwse kunst. Wij zaten onder aan het trappetje met de gouden leuningen, rechts in beeld. Precies daartegenover, als je het trappetje oploopt, vind je dit prachtige wandpaneel:

Gegevens
Geschreven: 07 februari 2019

Lees meer: Harmonie in Orsay

MZMK Siens blog 3

(Leestijd: 1 minuut)

De eerste filmdag: het atelier van André Volten

In Amsterdam-Noord tussen de nieuwe, hippe gebouwen ligt het atelier van André Volten.
Van het atelier wordt binnenkort een prachtig museum gemaakt waar zijn werk te zien is.

Gegevens
Geschreven: 17 april 2016

Lees meer: MZMK Siens blog 3

Hoe gaat het nu verder met het weblog?

(Leestijd: 1 minuut)

Chillida boekHomenaje a Bach 1996
Terracotta, H = ca. 40 cm
Eduardo Chillida
S.Sebastian, Chillida Leku

Het Mandarte-weblog "Meer Zien In Moderne Kunst"  heeft bestaan van juli 2007 tot en met september 2014.

In die periode zijn er tal van korte artikelen verschenen over veel verschillende onderwerpen, zolang het maar iets te maken had met beeldende kunst.

Het waren vooral achtergrondartikelen bij de cursussen, lezingen en excursies van Mandarte.

Ik ging me naarmate mijn proefschrift vorderde, steeds meer toeleggen op beeldhouwkunst.

In 2014 startte ik daarom een nieuw weblog: sculptuur

Daar stel ik telkens één sculptuur centraal.

Dat is toch wel het minste dat ik kan doen tegenover alle energie en concentratie, die het maken van een sculptuur kost.

Daarnaast blijft er het denken óver sculptuur en beeldende kunst in bredere zin.

Zoals over begrippen als dingen, woorden en aanwezigheid.

Die artikelen blijven voorlopig hier.

Ik hoop dat u ze blijft lezen.

En dat u af en toe reageert.

 

 

 

Gegevens
Geschreven: 23 september 2014

Hoog Spel in Venetië

(Leestijd: 3 - 6 minuten)
crowley the sun   Terug uit een zonovergoten Venetië, na een opmerkelijk overvolle Biënnale, is de vraag: wat was daar nu écht belangrijk? Wat voegt deze Biënnale toe aan de beeldende kunst van onze tijd en aan onze visie daarop?
Er zijn in het centrale paviljoen en in de Arsenale  nogal wat beeldende uitingen te zien die echt geen kunst zijn.  En dus wordt er een hoogst gevaarlijk spel gespeeld rond de vraag: ‘wat is kunst’? 
Aleister Crowley
Tarotkaart De Zon
(detail)
 
Gegevens
Geschreven: 02 oktober 2013

Lees meer: Hoog Spel in Venetië

Het baptisterium van Jan Mors

(Leestijd: 4 - 7 minuten)
entree   Verstomd stap ik, fototoestel in de aanslag, door het atelier in Oude Niedorp. Lomp en onhandig, omdat de enorme verandering nog niet wil doordringen. Allereerst is er de sfeerverlichting die tal van ‘hotspots’ aanlicht en een rustig overzicht verhindert. Waar te beginnen? Langs de mobiele wanden, die in een achthoek staan opgesteld of bij de bloemen, in het midden? Je kunt erheen lopen tussen de tafels door, die als een Griekse meander zijn opgesteld. Wat is hier gaande, waar is de vertrouwde chaos, welke krachten hebben hier ingegrepen?
Gegevens
Geschreven: 04 november 2012

Lees meer: Het baptisterium van Jan Mors

Rafaël

(Leestijd: 4 - 7 minuten)
louvre zelfportret   In het Louvre is op dit moment de tentoonstelling te zien : Raphaël, les dernières années, ofwel “Rafaël in zijn laatste jaren”. Een prachtige schilderijententoonstelling in samenwerking met het Prado.

Afb. hiernaast:
Zelfportret met Giulio Romano (?), 1519-1520
Rafaël
Olieverf op doek 99 x 83 cm
Parijs, Louvre

 

In Teylers Museum in Haarlem heet de tentoonstelling gewoon “Rafaël

     
Gegevens
Geschreven: 19 oktober 2012

Lees meer: Rafaël

Pagina 1 van 6

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6

Weblog

  • Aforisme als leidraad: Hoe kan ik weten?
  • Biënnale Venetië 2024: Foreigners everywhere
  • Op Scherp fotorealisme in Utrecht
  • Anh Trần in Galerie Fons Welters
  • Outsiders in de Hermitage
  • Art Rotterdam 2022
  • Lisanne Sloots: Houtskool
  • Het Naakt bij Lucian Freud
  • Karel Appel in galerie Slewe
  • Hokusai Golf van Kanagawa
  • Tanaka Ryōhei in het Sieboldhuis in Leiden
  • Matthew Monahan bij Galerie Fons Welters
  • Homo Ludens
  • Hedendaags Stedelijk Amsterdam
  • Harmonie in Orsay
  • MZMK Siens blog 3
  • Hoe gaat het nu verder met het weblog?
  • Hoog Spel in Venetië
  • Het baptisterium van Jan Mors
  • Rafaël
  • High Tech Beleven
  • Documenta 13 (2012)
  • promotiedag 2
  • De promotie beleven
  • de bul ontvangen
  • Publiek geboren
  • Geboren !
  • Gé-Karel van der Sterren en de Jeanne Oosting Prijs
  • Gé-Karel van der Sterren
  • Lorenzetti en het goede bestuur
  • China's Tangdynastie
  • Terug naar De Dageraad
  • Giro dell'Arte Milaan
  • Het tweede gebod
  • Goudzwaards Vanitas
  • Eloyans wolf
  • Met Titel
  • Jodenwoord
  • Beeldbericht
  • Nog meer woord
  • Woorden in het beeld
  • Niet zo mooi
  • Bologna
  • Avercamps ijspret
  • Jan van der Ploeg
  • Florence
  • Kees Goudzwaard
  • Arezzo
  • Venetië-Giro dell'Arte
  • Lily van der Stokker
  • Besluit: Gijs Frieling
  • Ina van Zyl
  • Willem Weismann
  • Evi Vingerling
  • Helen Verhoeven
  • Sarah Verbeek
  • Esther Tielemans
  • Derk Thijs
  • Maaike Schoorel
  • Sanne Rous
  • Thomas Raat
  • Malin Persson
  • Micha Patiniott
  • Jacco Olivier
  • Kim van Norren
  • Pere Llobera
  • Axel Linderholm
  • Aukje Koks
  • Iris Kensmil
  • Bas van den Hurk
  • Lieven Hendriks
  • Carl Johan Högberg
  • Arjan van Helmond
  • Sara van der Heide
  • Claire Harvey
  • Aaron van Erp
  • Koen Delaere
  • Pim Blokker
  • Morgan Betz
  • Tjebbe Beekman
  • Zwei prächtige Brüder
  • Anthony Caro Table Piece Z-94
  • Kunstmarkt Hoorn
  • HMK Encapsulated Stories
  • Sculptuur in spijkerbroek
  • HIERinWest-Friesland
  • James Ensor in Den Haag
  • Voordracht Hoorn
  • Stedelijk Museum Schiedam
  • BTW 19% beeldende kunst
  • Winter 2010
  • Het kindeke Jezus in Toscane
  • Sinterklaas bij Mandarte
  • schreeuwen en fluisteren
  • Kijken met gevoel
  • Kunst en politiek
  • Hoorn Kunstmarkt 2010
  • Jan Mors Salon #18
  • Jan Mors: Monument van de Verzoening (4)
  • Jan Mors De Verzoening (3)
  • Jan Mors De Verzoening (2)
  • Art Rotterdam 2010
  • Jan Mors De Verzoening (1)
  • Het voorjaar achter ons
  • Persbericht Den Helder
  • De Culturele Pagina
  • Documenta XII vervolg (6)
  • Documenta XII vervolg (5)
  • Nachtschade verslag
  • Belleman en Mors performance
  • Documenta XII vervolg (4)
  • Documenta XII vervolg (3)
  • Documenta XII vervolg (2)
  • Documenta XII (1)
  • Internationale Tentoonstellingen (IT1)