mandarte
  • Home
  • Excursies
  • Sculptuur
    • Hoornse Kust
    • Voor de Eeuwigheid
  • MZMK
  • Weblog
  • Publicaties
  • Nieuwsbrief/Contact
  • Uw steun
  • Over Mandarte

Yto Barrada en Sol LeWitt in het Stedelijk Museum van Amsterdam

1a stedelijk museum view of the original building aw weissman 1895 and new building designed by benthem crouwel architects photo john lewis marshalloriginalIn de bovenzalen van de nieuwbouw in het Stedelijk Museum Amsterdam is een solotentoonstelling ingericht van Yto Barrada. Je komt er via de lange roltrap uit de kelder of vanuit de bovenste zalen van de oudbouw door over te steken naar de nieuwe vleugel. De tentoonstelling is in de zogenaamde badkuip, waar net als in de kelder geen daglicht doordringt.

In de kelder is op dit moment Anne Imhoff. Twee kunstenaressen gelijktijdig in dezelfde nieuwbouw. De een uit Duitsland, de ander uit Marokko. Het kan geen toeval zijn.

Gegevens
Geschreven: 17 november 2022

Lees meer: Yto Barrada en Sol LeWitt in het Stedelijk Museum van Amsterdam

Anh Trần in Galerie Fons Welters

Galerie Fons Welters maakte naam door zijn kwaliteit om jonge, getalenteerde kunstenaars te tonen terwijl ze nog relatief onbekend zijn.
Ahn Trần is een jonge kunstenares, dit jaar nog resident aan de Rietveld Academie in Amsterdam.

Het werk van Anh Trần treft me. Er is iets wat me doet blijven staan. Ik weet nooit precies wat, dat blijkt pas als ik er langere tijd naar kijk. Liefst alleen, in stilte, zodat de woorden langzaam kunnen komen. Vroeger noemde ik het schoonheid, in de overtuiging dat het vooral iets moois moet zijn, wat je bij een kunstwerk doet stilstaan. Colleges esthetica verder, weet ik dat ‘schoonheid’ en ‘mooi’ erg vage begrippen zijn. Er is bij mij ook altijd herinnering in het spel, hoe onbewust ook. En eigenheid van de kunstenaar die ruimte laat voor mijn eigen gevoel. Het werk van Anh Trần is voor mij vaag verbonden met dat van Cy Twombly. Anh is niet zo figuratief als Cy, maar haar handschrift is net als bij hem, nadrukkelijk eigen. Beiden schilderen landschappen waar ik naar binnen kan.

Gegevens
Geschreven: 04 november 2022

Lees meer: Anh Trần in Galerie Fons Welters

Anne Imhof in het Stedelijk Museum Amsterdam

“Anne Imhof krijgt dit najaar de volledige vrijheid om de 1100 vierkante meter grote kelderzaal van het Stedelijk naar haar hand te zetten”, jubelt het Stedelijk Museum.

“Youth”, de installatie in de kelder van het SMA, van boven bekeken, oktober 2022.
(Alle foto’s van de installatie in dit artikel: Mandarte.)

Gegevens
Geschreven: 28 oktober 2022

Lees meer: Anne Imhof in het Stedelijk Museum Amsterdam

Outsiders in de Hermitage

(Zie ook het filmpje aan het eind van dit artikel.)

Het museum schrijft: “De tentoonstelling 31553580 obsessie voor nummers en schema’s toont een verlangen naar structuur en logica in de chaotische wereld van ieder mens.”

Gegevens
Geschreven: 20 oktober 2022

Lees meer: Outsiders in de Hermitage

Anthony Gormley in Voorlinden en de nieuwe dwaling van musea

In steeds meer musea neem ik de tendens waar, dat het recht op rondleiden voorbehouden wordt aan hun eigen personeel. Vrije, ongebonden kunsthistorici, zoals ik, zijn heel vaak niet meer welkom.

Gegevens
Geschreven: 12 juni 2022

Lees meer: Anthony Gormley in Voorlinden en de nieuwe dwaling van musea

Art Rotterdam 2022

Salons zijn van alle tijden, maar er zijn grote verschillen

Gegevens
Geschreven: 24 mei 2022

Lees meer: Art Rotterdam 2022

Lisanne Sloots: Houtskool

Lisanne Sloots keert met de tentoonstelling Is getekend: Houtskool na 18jaar terug in Hoorn. Zij heeft zich inmiddels tot een toonaangevend houtskool-kunstenares ontwikkeld. In 2019 publiceerde zij het boek Houtskool , dat een bestseller werd, ook op de kunstacademies..
Het boek opent met een citaat van Maxime Lalanne (1827-1886):

De houtskooltekening is de meester van alle soorten tekeningen; door de kracht, de transparantie en de zachtheid van toonwaarden en door de helderheid en de diepte die het werken met dit materiaal geeft.

Gegevens
Geschreven: 13 maart 2022

Lees meer: Lisanne Sloots: Houtskool

Het Naakt bij Lucian Freud

Van Freud’s schilderijen zou je allemaal close-ups moeten maken want er is zo’n weelde aan kleurige gebiedjes per vierkante centimeter en verder lijkt het net alsof hij met een hele harde kwast schildert, zodat je bijna niet wilt geloven dat het op doek is maar dat het op paneel geschilderd lijkt.

Gegevens
Geschreven: 14 mei 2021

Lees meer: Het Naakt bij Lucian Freud

Karel Appel in galerie Slewe

Terwijl ik mijn video maakte over dit schilderij, (zie ook MZMK),  popten er steeds meer vragen bij me op over de leesbaarheid van het landschap. Waaraan is die te danken?

Gegevens
Geschreven: 30 april 2021

Lees meer: Karel Appel in galerie Slewe

Hokusai Golf van Kanagawa

Terwijl ik mijn video maakte over deze prent (zie ook MZMK) begon ik mij steeds meer te verbazen over de populariteit van deze prent. Waaraan is die te danken?

Gegevens
Geschreven: 13 september 2020

Lees meer: Hokusai Golf van Kanagawa

Rilke over Rodin

Als er ooit een briljante lezing over beeldhouwkunst is gehouden, dan is het wel die, welke Rainer Maria Rilke uitsprak over Rodin in Parijs in 1907. Hij schrijft er een voorwoord bij waaruit blijkt dat Rodin op dat moment nog helemaal niet de roem had die hij nu heeft. Er waren nog niet zoveel mensen die zijn werk kenden.

Rilke begint met een fantastische vondst: hij vertelt zijn publiek dat hij voorlopig niet gaat verklappen over wie de lezing gaat. Hij vraagt de luisteraars om zich hun jeugd te herinneren, en niet alleen hun eigen jeugd maar vooral alle dingen die bij de jeugd horen. Dat is belangrijk zegt hij omdat hij zich realiseert dat hij eigenlijk niet over mensen moet praten, maar over dingen.

Gegevens
Geschreven: 16 februari 2020

Lees meer: Rilke over Rodin

Tanaka Ryōhei in het Sieboldhuis in Leiden

Danig onder de indruk van de tentoonstelling in het Sieboldhuis in Leiden, kan ik de etser en de etsen van Tanaka Ryōhei niet loslaten. Alsof het verklaren van het werk en de figuur er achter – volgens de biografische foto’s is hij hyper traditioneel – het nauwgezet waarnemen rechtvaardigt. En vooral mijn ontzetting over zoveel ‘dwangmatig’ vakmanschap.

Gegevens
Geschreven: 19 december 2019

Lees meer: Tanaka Ryōhei in het Sieboldhuis in Leiden

Matthew Monahan bij Galerie Fons Welters

Afgelopen week bezocht ik de tentoonstelling Matthew Monahan Boys Don't Cry  bij galerie Fons Welters.

Monahan Artzuid 2019Intussen voel ik me daar thuis en tegelijk is Matthew Monahan, sinds ik zijn werk voor het eerst ontmoette in Sonsbeek in 2008, een oude bekende. Zijn werk is altijd figuratief, het gaat altijd over mensen en het heeft altijd een zekere mystiek. Dit jaar (zomer 2019) hebben we met verschillende groepen staan praten over zijn werk op de tentoonstelling Artzuid in Amsterdam. Het beeld dat hij daar toonde heette Throne I / "Daisy Pusher" / Throne II / Satyr. Hier ziet u nog een geheugensteuntje. het beel voor velerlei uitleg vatbaar en we hebben er aardig wat uurtjes doorgebracht.

Aan de tentoonstelling nu wijd ik aandacht op mijn weblog sculptuur.nu onder de titel

Matthew Monahan bij Galerie Fons Welters

U komt er als u op bovenstaande link klikt.

 

Op dit weblog van Mandarte zijn meerdere artikelen over Matthew te vinden. Daarvoor gebruikt u de zoekfunctie en typt "Monahan".

Dan krijgt u de keuze uit verschillende artikelen.

Vergeet u vooral niet te reageren, ik lees uw berichten graag.

Gegevens
Geschreven: 14 december 2019

Louise Bourgeois in Amsterdam

(Afbeelding: Louise Bourgeois Untitled 2004
Tuin van het Rijksmuseum Amsterdam 2019)

In een reusachtige boom in de tuin van het Rijksmuseum in Amsterdam hangen twee darmvormige kluwens van diep glanzend roestvrijstaal. Bij nader inzien zijn zij onmiskenbaar een spiraal.

Gegevens
Geschreven: 08 augustus 2019

Lees meer: Louise Bourgeois in Amsterdam

Homo Ludens


Speel en wees jezelf. Het kwam in me op toen ik terugdacht aan Artzuid, dat ik bezocht met een aantal in kunst geïnteresseerde mensen. Mijn groep liep een beetje opstandig en cynisch door het werk van Jésus Rafael Soto, waarin kinderen opgewekt verstoppertje speelden. We begrepen dat het erom ging iets te beleven, maar wat precies wisten we niet. We zijn het speelse kind in ons verloren.

Gegevens
Geschreven: 30 mei 2019

Lees meer: Homo Ludens

Nicolas de Staël, Fleurs grises, 1953

Hedendaags Stedelijk Amsterdam

Vandaag bezocht ik het Stedelijk Museum in Amsterdam. Gewoon, om weer eens een oude bekende terug te zien. Om te zien of alles nog zo was, als het altijd was. En nee, dat was niet zo. Als de kunst werkelijk aan het veranderen is, verandert het Stedelijk mee. Dat doet me goed. Zo behoudt zowel de kunst als het museum een signaalfunctie. Daar is het dat we onze tijd lezen, niet in woorden maar in beelden. Het vergt enige oefening, maar is dan zeker de moeite waard.

Gegevens
Geschreven: 01 maart 2019

Lees meer: Hedendaags Stedelijk Amsterdam

Harmonie in Orsay

Orsay half

Parijs, 12 februari 2019. Dit is de koffiebar boven in het Musée d’Orsay. We dronken er heerlijke koffie, deelden een schaaltje zoetjes en kwamen even tot rust na het weerzien met al die 19e-eeuwse kunst. Wij zaten onder aan het trappetje met de gouden leuningen, rechts in beeld. Precies daartegenover, als je het trappetje oploopt, vind je dit prachtige wandpaneel:

Gegevens
Geschreven: 07 februari 2019

Lees meer: Harmonie in Orsay

Aanwezigheid 3

moore 2prf 700

Two Piece Reclining Figure – version 2, (1960) Henry Moore
Brons, 125 x 290x 137,5 cm
Rijksmuseum Kröller-Müller

Nadat in het eerste artikel uit de serie (Aanwezigheid 1) ‘blijvende aanwezigheid’ is genoemd als criterium voor beeldende kunst, werd in het tweede artikel (Aanwezigheid 2) de ‘blijvende aanwezigheid’ toegeschreven aan beeldhouwkunst. Nu gaat het voor de verdere afbakening binnen de beeldende kunst over het verschil tussen beeldhouwkunst, performance en schilderkunst.

Gegevens
Geschreven: 19 december 2018

Lees meer: Aanwezigheid 3

NKvB100 geopend

Den Haag, HKH JD08 05 2018Web8 mei 2018

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix opent de tentoonstelling "Beeldreflecties, De Nederlandse kring van Beelhouwers, 100 jaar later" die ik mocht inrichten in Pulchri in Den Haag. De tentoonstelling loopt nog tot en met zaterdag 23 juni 2018. Meer informatie op de website van Pulchri. Hieronder het artikel uit de Telegraaf van 8 mei.

 

Gegevens
Geschreven: 09 mei 2018

Lees meer: NKvB100 geopend

Danstheater Scapino met Scala

In de dans kwamen alle denkbare menselijke relaties voorbij. Gisterenavond. We waren in de schouwburg in Hoorn bij de voorstelling Scala van het Scapino Ballet uit Rotterdam. Een troep super gedisciplineerde dansers scheerde tussen even zo veel danseressen door, als op zoek naar die ene partner, de ware, die nog niet naar voren was getreden. Als een zwerm spreeuwen diagonaal over de vloer, van rechts naar links, tegen de vrouwen in, tussen hen door, gelijk met elkaar op, draaiend en wentelend, de handen begerig naar voren uitgestoken. Soms ontmoette een hand een lichaam en dan draaiden er twee naar buiten de groep, voor een licht en opgewonden duet, dat zelden goed afliep en dan eindigde in smartelijk neerzijgen, waarbij de een de ander tenslotte verloor. Soms aan weer een ander.

Gegevens
Geschreven: 16 maart 2018

Lees meer: Danstheater Scapino met Scala

De Nederlandse Kring van Beeldhouwers 100 jaar

NKvB100

In het jaar 2018 bestaat de Nederlandse Kring van Beeldhouwers precies 100 jaar. In een eeuw tijd is de Kring gegroeid van een vakbond voor beeldhouwers naar een eigentijds netwerk van individuele leden. In al die jaren is één activiteit constant gebleven: het presenteren van de leden en hun werk in tentoonstellingen door het hele land.

 

Gegevens
Geschreven: 02 maart 2018

Lees meer: De Nederlandse Kring van Beeldhouwers 100 jaar

Pagina 1 van 13

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Weblog

  • Yto Barrada en Sol LeWitt in het Stedelijk Museum van Amsterdam
  • Anh Trần in Galerie Fons Welters
  • Anne Imhof in het Stedelijk Museum Amsterdam
  • Outsiders in de Hermitage
  • Anthony Gormley in Voorlinden en de nieuwe dwaling van musea
  • Art Rotterdam 2022
  • Lisanne Sloots: Houtskool
  • Het Naakt bij Lucian Freud
  • Karel Appel in galerie Slewe
  • Hokusai Golf van Kanagawa
  • Rilke over Rodin
  • Tanaka Ryōhei in het Sieboldhuis in Leiden
  • Matthew Monahan bij Galerie Fons Welters
  • Louise Bourgeois in Amsterdam
  • Homo Ludens
  • Hedendaags Stedelijk Amsterdam
  • Harmonie in Orsay
  • Aanwezigheid 3
  • NKvB100 geopend
  • Danstheater Scapino met Scala
  • De Nederlandse Kring van Beeldhouwers 100 jaar
  • Geslaagde première
  • Video trailer MZMK
  • Aanwezigheid 2: 'Wat is het'?
  • Dingen en Woorden 3
  • Dingen en Woorden 2
  • Dingen en Woorden
  • MZMK Siens blog 3
  • Hoe gaat het nu verder met het weblog?
  • Tom Claassen in Stedelijk Museum Kampen
  • Maartje Korstanje Culturele prijs Goes
  • Beeldhouwkunst en Scapino Ballet: Rodin
  • Sculptuur ervaren
  • Sculptuur als bevestiging
  • Sculptuur: aanwezig zijn
  • Marino Marini in de Fundatie, Zwolle
  • Aanwezig zijn 10: Weerloos Dwaal Huis
  • Pawel Althamer op de Biënnale
  • Hephaistos (Ἥφαιστος) op de Biënnale
  • Hoog Spel in Venetië
  • Radersma en Zijlmans
  • Aanwezig zijn 9: Onmetelijke Ruimte in New York
  • NKvB Natuurlijk
  • Aanwezig zijn 8: Klaus Baumgärtner: MyCelium
  • Aanwezig zijn 7: Ex-Voto’s in de Oude kerk
  • Aanwezig zijn 6: ABK in de Oude Kerk
  • Aanwezig zijn 5: Unintentionally Keloid
  • Aanwezig zijn 4 Alva Noë
  • Aanwezig zijn 3 Van alle tijden
  • Aanwezig zijn 2
  • Aanwezig zijn
  • Stel je voor: een kerststal zonder beesten
  • Het baptisterium van Jan Mors
  • Rafaël
  • De intieme beelden van Paul de Reus
  • High Tech Beleven
  • Het beeld en het woord
  • Neptunus op het droge
  • Documenta 13 (2012)
  • Nieuwe beelden in het oude Leiden (4)
  • Nieuwe beelden in het oude Leiden (3)
  • Nieuwe beelden in het oude Leiden (2)
  • Nieuwe beelden in het oude Leiden
  • Nieuwe Klei
  • Beaufort04-8 Plensa
  • Beaufort04-7 Chapuisat
  • Beaufort04-6 A.Quinze
  • H-Balken Sloterplas
  • The Making Off
  • Beaufort04-5 M Couta
  • Beaufort04-4 Z kempinas
  • Beaufort04 3 I Cordal
  • Beaufort04-2 M Gabriel
  • Beaufort04-1 NF Attard
  • promotiedag 2
  • De promotie beleven
  • de bul ontvangen
  • Mijn proefschrift
  • Beaudelaire en Michel-Ange
  • Meer achterover leunen van Moore
  • Achterover leunen in het Ludwig
  • Cosima in Keulen
  • Publiek geboren
  • Geboren !
  • Giro dell'Arte II: Assisi
  • Ai Wei Wei in De Pont (Tilburg)
  • Sidi al Karchi door Abdelkader Benali
  • Berlage en de beeldhouwersplattegrond (Chillida 20)
  • Charlotte Schleifferts Denker
  • Gé-Karel van der Sterren en de Jeanne Oosting Prijs
  • Eduardo Chillida in Münster 3
  • Eduardo Chillida in Münster 2
  • Eduardo Chillida in Münster
  • Gé-Karel van der Sterren
  • Lorenzetti en het goede bestuur
  • Het geheel uit segmenten (Chillida 19)
  • De bedachtzame vorm (Chillida 18)
  • De ruimte verkennen (Chillida 17)
  • De ruimte verkennen (Chillida 16)
  • China's Tangdynastie
  • Terug naar De Dageraad
  • Giro dell'Arte Milaan
  • Het tweede gebod
  • Boog van het leven
  • Goudzwaards Vanitas
  • Eloyans wolf
  • Meer Dageraad
  • Dageraad
  • Met Titel
  • Jodenwoord
  • Beeldbericht
  • Nog meer woord
  • Woorden in het beeld
  • Niet zo mooi
  • Bologna
  • Avercamps ijspret
  • Jan van der Ploeg
  • Florence
  • Kees Goudzwaard
  • Arezzo
  • Emo Verkerk
  • Venetië-Giro dell'Arte
  • Lily van der Stokker
  • Besluit: Gijs Frieling
  • Ina van Zyl
  • Willem Weismann
  • Evi Vingerling
  • Helen Verhoeven
  • Sarah Verbeek
  • Esther Tielemans
  • Derk Thijs
  • Maaike Schoorel
  • Sanne Rous
  • Thomas Raat
  • Malin Persson
  • Micha Patiniott
  • Jacco Olivier
  • Kim van Norren
  • Pere Llobera
  • Axel Linderholm
  • Aukje Koks
  • Iris Kensmil
  • Bas van den Hurk
  • Lieven Hendriks
  • Carl Johan Högberg
  • Arjan van Helmond
  • Sara van der Heide
  • Claire Harvey
  • Aaron van Erp
  • Koen Delaere
  • Pim Blokker
  • Morgan Betz
  • Tjebbe Beekman
  • Zwei prächtige Brüder
  • Rondom de leegte
  • Oudjaar met dagbeelden
  • Coen Vernooij schenkt sculptuur
  • Katrien Vogel ABK-penning 2011
  • Anthony Caro Table Piece Z-94
  • Ruimte, Chillida en Caro 15
  • Ruimte, Chillida en Caro 14
  • Ruimte, Chillida en Caro 13
  • Ruimte, Chillida en Caro 12
  • Ruimte, Chillida en Caro 11
  • Ruimte, Chillida en Caro 10
  • Ruimte, Chillida en Caro 9
  • Achter de Zuilen
  • Ruimte, Chillida en Caro 8
  • Kunstmarkt Hoorn
  • Ruimte, Chillida en Caro 7
  • Ruimte, Chillida en Caro 6
  • Chillida & Caro 5
  • Chillida & Caro 4
  • Chillida & Caro 3
  • ArtZuid groep 3
  • ABK Nieuwe-leden: Petra Groen
  • ABK Nieuwe-leden: Alinda Ottens
  • ArtZuid groep 2
  • Chillida & Caro 2
  • Chillida & Caro 1
  • ABK Nieuwe-leden: Martina Otto
  • ABK Nieuwe-leden: Hubert Zeeman
  • ABK Nieuwe-leden: Ank van Engelen
  • ABK Nieuwe-leden: Janine Schimkat
  • HMK Encapsulated Stories
  • ABK Nieuwe-leden: Jack Prins
  • ABK Nieuwe-leden: Claus-Pierre Leinenbach
  • Reesaissance
  • Sculptuur in spijkerbroek
  • HIERinWest-Friesland
  • abk-nieuwe-leden-fardou-keuning
  • ABK Nieuwe-leden tentoonstelling 2011 -1
  • Insel Hombroich op paaszaterdag
  • James Ensor in Den Haag
  • Jan Fabre in Kröller-Müller
  • Nieuwe Vide Haarlem
  • Robert Therrien in De pont
  • Voordracht Hoorn
  • Stedelijk Museum Schiedam
  • Reactie 'Godbye Paradise'
  • Opening jubileum Yke Prins
  • Het belemmerde vermogen vv2
  • Het belemmerde vermogen vv1
  • Het belemmerde vermogen
  • Kunst van de Dag 21tm31
  • Kunst van de Dag 11tm20
  • Januari 2011 Kunst van de Dag 1tm10
  • BTW 19% beeldende kunst
  • Winter 2010
  • Het kindeke Jezus in Toscane
  • Salon Quinten Trentelman bij Wegert & Sadocco
  • Howard Hodgkin in de Pont
  • Maartje Korstanje, What if...
  • Sinterklaas bij Mandarte
  • Huiswerk Tom Claassen Amersfoort
  • schreeuwen en fluisteren
  • Kijken met gevoel
  • Ships at Sea en een hurkende man
  • Stedelijk Museum Kampen: Ships at Sea
  • Synthetic Twin - Dankzij Genereus Gebaar
  • Affordable Art Fair: Kunst zonder links en rechts.
  • Interieur in interieur
  • Beeldhalwerk, een woud van beelden
  • Henk Visch 'Lonely feelings on Landing' in Kampen
  • Kampen: Zwarte IJsman en Mobiel Piepschuimwezen
  • Kunst en politiek
  • Hoorn Kunstmarkt 2010
  • Het Stedelijk 'Temporary' open
  • Beeldentuin Middelheim Antwerpen
  • Genoten: Insel Hombroich
  • Nicolas Dings in Beelden aan Zee
  • Den Haag Sculptuur 2010
  • David Bade's Tuin der Lusten
  • Aanraders1
  • Jan Mors Salon #18
  • Jan Mors: Monument van de Verzoening (4)
  • Jan Mors De Verzoening (3)
  • Voici-Paris (GM Den Haag)
  • Een stoet van beelden
  • Jan Mors De Verzoening (2)
  • Mandarte Twittert
  • Art Rotterdam 2010
  • Jan Mors De Verzoening (1)
  • Hoe ontmoet je een engel?
  • Folkert de Jong in het Groninger Museum
  • Venetië Biënnale 2009
  • De ruïneuze schoonheid van nostalgie: Javier Marín op Den Haag Sculptuur
  • Beaufort03
  • Het voorjaar achter ons
  • De man die de wolken meet
  • De eerste Mandarte Salon
  • NKvB 90 jaar
  • André Volten 'de lus'
  • Sonsbeek 2008 'Grandeur'
  • 08.01 landschap
  • Sluiswerken
  • Persbericht Den Helder
  • Hoogste tijd voor Leeuwarden!
  • De Culturele Pagina
  • Documenta XII vervolg (6)
  • Pulchri Studio Den Haag
  • Documenta XII vervolg (5)
  • Krachtplastiek in het Kruithuis
  • Nachtschade verslag
  • Beelhouwerscollectief ABK in Sypestein
  • Belleman en Mors performance
  • Documenta XII vervolg (4)
  • Documenta XII vervolg (3)
  • Documenta XII vervolg (2)
  • Documenta XII (1)
  • Internationale Tentoonstellingen (IT1)