(Leestijd: 1 - 2 minuten)

visitatiegiottoVisitatie ca. 1390
Giotto
fresco
Assisi, San Franceso
Deze warme begroeting is één van de ‘Giotto’s’, die we tijdens ons virtuele bezoek aan Assisi bekijken. Giotto plaatst de scène in een landschap, onder een olijfboom, net buiten de loggia van een villa, onder toeziend oog van vijf andere dames. Het is ook niet niks, deze oude zwangere dame, die een jonge zwangere ontmoet. Giotto zette de trend en zijn beeldopbouw werd nog vaak nagevolgd.

"Visitatie" is de term waarmee in Bijbelse context het bezoek wordt aangeduid van Maria aan haar tante Elizabeth. Beiden waren op dat moment in verwachting: Maria van Jezus, en Elizabeth van Johannes de Doper. Het Evangelie volgens Lucas (1, 39-56) vertelt: Elisabeth wordt vervuld van de Heilige Geest  wanneer zij Maria ziet komen, het kind springt op in haar schoot en zij zegt tegen Maria: "De meest gezegende ben je van alle vrouwen, en gezegend is de vrucht van je schoot!" Maria antwoordt met een lofzang op God, het Magnificat. Maria-Visitatie viel oorspronkelijk op 2 juli. Johann Sebastian Bach componeerde voor deze dag de bekende cantate Herz und Mund und Tat und Leben (BWV 147).

visitatieghirlandaio   Visitatie ca. 1490
Domenico Ghirlandaio
fresco
Florence, Sta.Maria Novella, Tornabuoni-kapel
     
visitatiepontormo   Visitatie 1529
Jacopo Pontormo
Olieverf op paneel 202 x 156 cm
Carmignano, San Franceso e Michele
     
visitatieviola  

The Greeting 1995
Bill Viola
Video (lengte ca. 10 minuten)
Tilburg De Pont

Het moment waarop de zwangerschap wordt meegedeeld is, zo ontdekte ik onlangs,  het moment waarop elk vrouwenhart week wordt. Maar wacht maar, als de boreling er eenmaal is, dan begint het smelten pas echt! (wordt vervolgd)

1000 Resterende tekens