(Leestijd: 2 - 3 minuten)
katrienvogelweb  

Katrien Vogel maakte dit jaar de jaarpenning van het Beeldhouwerscollectief ABK. Eigengereid als ze is, perste ze haar eigen vorm niet in een traditionele (leg-)penning, maar paste het begrip penning toe volgens de definitie: een herinnerings- of kunstobject vervaardigd om bepaalde diensten te belonen. Hij werd mij aangeboden door de voorzitter van het ABK als dank voor mijn inzet bij de tentoonstelling in Leiden van de Nieuwe Leden van het ABK.

ABK Jaarpenning
Katrien Vogel 2011
Polyester en grafiet
Ca. 15 x 7,5 x 7,5 cm
   
katrienvogel1web   Tastvorm. Een tastvorm omdat het van geen enkele kant helemaal te overzien is en opgepakt wil worden om in de hand gewenteld te worden. Hard en stevig met een glad oppervlak, dat bij intenser voelen de sporen van het potlood als minieme hoogsels laat waarnemen.
     
katrienvogel2web   Ingewikkeld. Een klitten bollen die geen van allen nog heel zijn. Door de openingen, al kerend en kerend, is de tegenoverliggende binnenkant van de bollen te zien: ze zijn alle uitgehold. Wat rest in de hand is het restant van de huid van het bolvormig lichaam, dat misschien nooit massief is geweest.
     
katrienvogel3web   Zoals het skelet van de bekkenbodem van het menselijk lichaam. Maar complexer dan dat, niet symmetrisch, meer doorgang dan ligplaats, meer passeergang dan bekken. Alsof langsslijpende vloeistof de vormen heeft uitgehold en de huid van meerdere krochten plaatselijk onder de druk is verdwenen.
     
katrienvogel4web   Je zou in deze holten kunnen wonen, aaneengesloten hebben ze de kwaliteit van Chillida’s huis van de dichter. Een huis door de natuur geschapen dat slechts wacht totdat de dichter zijn intrek neemt.
     
katrienvogel7web   Misschien zou hij zich in deze spelonken veilig en geborgen geweten, omdat ze de holtes resoneren binnen zijn eigen lichaam, waar het nu kolkt en wemelt van hersenactiviteit, gevoed door het pulsen in al die andere holtes, van oog- en oorkassen, darm- en bloedvaten, terwijl het licht mee sijpelt naar het brein.
     
katrienvogel6web   Op de zelfdragende huid van het beeld ligt een fijn netwerk van zeer dunne potloodlijnen, zowel binnen als buiten, die de richting van de bolvorm volgt. Plaatselijk ligt onder het potlood een laag wit, op andere plekken schijnt het groenige polyester door. Deze huid bevestigt het gegroeid zijn, het organische karakter en ontkent vervaardigd te zijn. Alsof Katrien Vogel dit beeld niet gemaakt, maar gevonden heeft.
     
katrienvogel5web   De enige plaats waar ze - verborgen - aanwezig is, diep in het binnenste, is haar handtekening: KVogel ABK 2011 met hetzelfde potlood op wit. Eigenlijk is dat wel duidelijk: ze bewoont als poëet dit huis. Ik zal haar daar regelmatig bezoeken.

1000 Resterende tekens