(Leestijd: 2 - 3 minuten)
nkvb natuurlijksym   Zondag 12 mei 2013. Moederdag. Bosgebouw ‘Het Genie’ naast de geitenboerderij in het Amsterdamse Bos. De aftrap van de openluchttentoonstelling in het Amsterdamse Bos, wordt gedaan door Sya van ’t Vlie. Zij spreekt als eerste tijdens het symposium met als onderwerp 'Wat is Natuurkunst?' Na haar volgen nog drie sprekers: Henk van Bennekum, Adri de Fluiter en Johan Sietzema, alle drie beeldhouwers. De sfeer is goed, het publiek - 50 man, waarvan de helft beeldhouwers, luistert en discussieert geïnteresseerd.
nkvb natuurlijkaff   Na het symposium vertrekken we naar het bezoekerscentrum, aan het begin van de Bosbaanweg, waar de wethouder van Amsterdam, Freek Ossel, een korte toespraak houdt. Als wij hem mogen geloven zijn we nu getuige van de start van een traditie. waarin elk jaar beeldhouwkunst een belangrijke plaats gaat innemen, in het Amsterdamse Bos. Er zelfs sprake van een ‘beeldentuin’ rept hij, ‘maar zover is het nog niet’. Dit is tevens de opening van het ‘Amsterdamse Bos Festival’, met tal van publieksactiviteiten, maar de wethouder legt de nadruk op de beeldhouwkunst.
     
nkvb natuurlijkaff2   Het programma belooft ons dat wij na de opening, met de vier sprekers in kleine groepjes langs de beelden zullen wandelen. Maar voor het zover is biedt Het Amsterdamse Bos ons eerst een drankje aan. Dit krijgen wij in het bezoekerscentrum, waar de Kring een tentoonstelling heeft ingericht van kleine sculpturen van de beeldhouwers die buiten hun ‘natuurlijke’ werken hebben gemaakt. Dat is daarbinnen zo gezellig, dat uiteindelijk de hele ploeg van het symposium, met nog wat aanwas van daarnet, gezamenlijk aan de route begint.
Al vanaf de eerste sculptuur, ‘spiegelingen’ van Imke Beek, ontstaat geanimeerd commentaar op het werk, vallen lovende woorden, en wordt elk kunstwerk gul beloond met een hartelijk applaus. En natuurlijk wandelen we met beeldhouwers, en dat betekent dat een goed deel van het gesprek gaat over hóe de beelden gemaakt zijn. Als beeldhouwers over de problemen vertellen, die ze ondervonden tijdens het scheppen, komen de beelden vanzelf dichterbij. Je gaat ze anders zien.
     
nkvb natuurlijk   Het is een pittige wandeling. Ga hem doen als de temperatuur iets vriendelijker is en het licht wat minder vlak. Start bij het bezoekerscentrum en haal binnen de kunstroute, die u langs de beelden leidt. Koop meteen de fraai vormgegeven kleine catalogus (€ 3,50) , die uw gedachten bij elk beeld, duidelijk en met foto, voorziet van voedsel.
     
    Tentoonstelling ‘NKvB Natuurlijk’
Start: Bezoekerscentrum Amsterdamse Bos, Bosbaan 5, Amstelveen
020-5456100

12 mei tot en met 19 september 2013

Kunstenaars:   Imke Beek, Merel Holleboom, Dick Simonis, Natasja van der Meer, Sonata Lepaite, Marus van der Made, Thea van Vliet, Irma Horstman, Jay Bakker, Mari Shields & Johan Sietzema, Titus Hirs.

1000 Resterende tekens