(Leestijd: 2 - 3 minuten)

qtrentelman

Alweer de 21e Salon, meldt Wilma Wegert trots, aan het begin van de maaltijd. We zijn in 2007 in onze galerie begonnen met de Salons. Toen was trouwens Quinten Trentelman één van onze eerste kunstenaars. Dit is nu zijn derde tentoonstelling bij ons.

 

ateliergesprek

v.l.n.r. Jeroen Damen,
Serge Sadocco,
Quinten Trentelman,
Wilma Wegert
foto: Marc Dorleijn

  Vóór deze tentoonstelling begon en vóór de salon uit hadden wij een ateliergesprek met de kunstenaar. In zijn atelier bespraken wij enkele van zijn werken en de veranderingen die zijn oeuvre de laatste jaren ondergaat. Een verslag hiervan verscheen onder de kop De suggestie van ruimte in het kwartaalblad Hier in WESTFRIESLAND, geschreven door Marian Vleerlaag, die ook bij het gesprek aanwezig was. Quinten gaf de expositie als titel Dualisme.
     

ezelschilderij

  Het schilderij
'Kamer-Schermen',
op de foto hierboven
op de ezel.

  Het verslag in Hier in WESTFRIESLAND, is de eerste van een serie gesprekken die ik me heb voorgenomen te houden in West-Friesland. Elk kwartaal zal ik iemand uitnodigen om 'Kunst van de nieuwe tijd' in deze regio te bespreken. Degene die ik daarvoor uitnodig is volgens mij interessant en in staat om tot een goed gesprek te komen over specifieke kunstwerken, en over regionale trends die belangrijk zijn. Ik denk daarbij aan tentoonstellings-makers, museumdirecteuren en bestuurders, maar ook aan curatoren van belangrijke broedplaatsen voor nieuwe kunst, zoals De Achterstraat in Hoorn en Ixy in Alkmaar. Hopelijk met als resultaat dat naast het overbekende 'erfgoed'in deze regio, ook de eigentijdse cultuur de aandacht krijgt die ze verdient. Het blijft immers vreemd dat we zoveel kapitaal uitgeven aan het verleden, alsof we ons niet bewust zijn dat ons heden straks ook weer tot het verleden zal behoren. Of zullen de mensen over 100 jaar van West-friesland denken dat het slechts een drooggemalen cultuurloze slaapplek was voor uitgeweken randstedelingen?
     
qtingesprek   Onaangedaan en niet van zins ons over te geven aan de veelbesproken 'culturele kaalslag' van dit moment discussieerden we in de galerie tussen Quintens schilderijen over zijn begrip 'Dualisme''. De sfeer was voortreffelijk, de (franse) eend uitmuntend klaargemaakt, de wijn vloeide even rijkelijk als de woorden, en het gesprek klaterde en ketste van ernst naar humor.
Van het meer serieuze gedeelte maakt Wilma Wegert altijd een verslag, dat u na kunt lezen op: http://www.kunstinwinkel.nl/ Daarvoor klikt u in de rechterkolom onder 'content' op Salon.
     
In de galerie van Wilma en Serge start Mandarte in maart 2011 een cursus onder de titel 'Meer zien in moderne kunst', waarover u elders op de site meer informatie vindt.

1000 Resterende tekens