(Leestijd: 1 - 2 minuten)

Direct naar uw commentaar

Rechtstreeks naar uw steun

ANDRE VOLTEN

André Volten is ongetwijfeld een van de grootste beeldhouwers van niet figuratieve beeldhouwkunst, in Nederland in de twintigste eeuw. Na al de in Amerika gewortelde Minimal Art, bekijken we de verwantschap in ons eigen land.

Vier jaar geleden maakten mijn dochter Sien en ik een video over André Volten, in zijn atelier en daarna bij een van zijn werken, aan de Sloterplas in Amsterdam.

Tussen toen en nu heeft de Stichting André Volten van zijn atelier en woonhuis aan de Asterdwarsweg in Amsterdam Noord een klein museum gemaakt. Het heeft een tentoonstellingsruimte op de begane grond gebouwd onder architectuur van Gertrude Hooykaas, van het bekende architectenbureau OTH-Architecten.

Op dit moment is in dit ‘museum Volten’  een tentoonstelling van werken van Ruud Kuijer, die zich liet inspireren door de industriële stalen H balk, net als André Volten 50 jaar geleden.

Vandaag tonen we in Mandartes “Voor de Eeuwigheid” de video over André Volten.

Volgende week bespreken we de tentoonstelling van Ruud Kuijer.

Raamtekst JD

 

Het programma dat Volten voor zichzelf aanhield, paste precies in de tijd waarin zijn oeuvre ontstond. De zestiger jaren met zijn voortzetting van de wederopbouw, zowel technisch als maatschappelijk, de nieuwe materialen, de invloed van de industrie en niet te vergeten de voorlopers van de niet-figuratieve kunst. Volgende week zullen we zien hoe het nieuwe werk van Ruud Kuijer voortbouwt op Voltens traditie, maar zich radicaal voegt in onze eigen tijd.

Uw commentaar

 

1000 Resterende tekens