(Leestijd: 1 - 2 minuten)

nietzomooi1Niet zo mooi, best wel lelijk 2009
Lily van der Stokker
Kleurpotlood op papier 21 x 29 cm
Leo Koening INC

Ai ai, dit is nogal een uitdaging. Deze tekening lijkt een ontwerp te zijn voor een grote muurschildering, maar ik heb hem nog nergens gerealiseerd gezien. Misschien omdat ie daar te mooi voor is. nietzomooi2Hoewel de kunstenaar dat zelf niet vindt, want de titel is duidelijk en rechts onderin staat naast de openstaande kastjes:
Sorry
groeten
de kunstenaar

Er zit zo te zien een groot knuffeldier, lobbeshond of landsleeuw of van beide wat, op zijn gemak naast het dressoir. Misschien naar ons te kijken, maar ook tegelijk ook naar opzij. Rode vlekken hangen over de gele rand naar beneden, als Snoopy-hondenoren. Boven het dressoir verschijnt een dubbele stervorm, waar vier verschillende, rokende kurken aan hangen. Hier worden de zachtmoedige krullen aan de linkerzijde worden gespiegeld met haarscherpe punten. Het dressoir staat zonder pootjes op de vlakke vloer en de deurtjes gaan open langs de grond. Het zou ook een lakenkast kunnen zijn. Als dit dressoir even groot is als een buffet in het echt, beslaat de hele tekening anderhalf keer de verdiepingen van een woonhuis. Want het hoogste punt ligt vijf keer hoger dan het buffet dat gemiddeld zo’n 80 cm hoog is, zodat de hele tekening 480 cm hoog zou zijn. De tekening is dan vooral aardig in een kantoorhal of misschien de lobby van een ziekenhuis, met zijn boodschap dat alle zowel zijn zachte als zijn harde kanten heeft.

Het is bijna onmogelijk om de beeldlagen los van elkaar te zien. Hoewel de blauwe lijnen bovenop liggen, vormen ze het skelet voor de gekleurde vlakken daaronder. Het geel onderin wordt naar boven toe oranje, en daarboven oranjerood. Dit brengt de hele wandschildering terug naar drie kleuren: geel, oranje (waar altijd geel in zit) en blauw. De voorstelling is aardig, maar wringt een beetje tegen te lief zijn en krabt de gemoedsrust open. Ze luistert naar de regels van de schilderkunst die bestaat uit vlakken opgehelderd door lijnen. Ze is best wel mooi, niet zo lelijk.

1000 Resterende tekens