Museumbezoek 2019

Wilt u graag meer zien in moderne kunst? Ga dan met Mandarte op stap en ontdek hoe leuk het is om naar moderne kunst te kijken.

We gaan 4 keer naar een museum en bekijken de tijdelijke exposities. Waar mogelijk vergelijken we die met werken uit de vaste collectie. Samen praten we over de kunst. Onze eigen mening en stemming toetsen we aan het werk, aan elkaar en aan de geschiedenis van de kunst. We beleven bewondering, verbijstering, afschuw en schoonheid. We leren steeds beter om te gaan met kunst en ontdekken waar onze eigen voorkeur ligt. De omvang van de groep is beperkt, zodat iedereen aan bod komt. Het gevarieerde programma zorgt voor voldoende afwisseling, de musea garanderen kwaliteit en er is altijd tijd voor gezelligheid.

Woensdagmiddagen, 14:30 - 16:00 uur; ArtZuid: 5 juni, 20 juli, 25 augustus. Louise Bourgeois in de Rijksmuseumtuin 11 september. Brettenpad:  25 september. Nog te bepalen:13 november 2019. Deelname € 18,- per persoon, per bezoek*

*  Onder de excursies vindt u het bijbehorende inschrijfformulier. De prijs is exclusief entree tot het museum, versnaperingen en overige kosten. Door uw deelname verklaart u zich akkoord met de leveringsvoorwaarden van Mandarte, waarin staat dat Mandarte geen aansprakelijkheid op zich kan nemen voor calamiteiten.


 

Art-Zuid 2019

(Foto: Yoshitomo Nara, Your Dog, 2017)
De zesde editie van ARTZUID vindt plaats van 17 mei tot en met 15 september 2019. De Amsterdam Sculptuur Biënnale presenteert een belevingstentoonstelling met meer dan zestig figuratieve kunstwerken.

(Lees ook: Homo Ludens)

Op ARTZUID zal nieuw werk te zien zijn van internationaal vermaarde kunstenaars Jan Fabre, Antony Gormley, Matthew Monahan, Takashi Murakami, Yoshitomo Nara en Dan Graham, alsook  jonge kunstenaars, onder wie Ivan Cremer, Sachi Miyachi, Gabriel Lester en ElsaTomkowiak. Ook zijn er interessante 'mini-solo's' van Henk Visch, Atelier van Lieshout en Johan Tahon.

Er is een aangenaam weerzien met oude meesters zoals Charlotte van Pallandt en Aristide Maillol. Er is de uitdaging van Jaume Plensa en Marc Quinn. Er zijn weer stevige verrassingen te ontdekken, die ons nog lang zullen bijblijven. Gaat u mee kijken en beleven?

Beeld: Louise Bourgeois: Untitled, 2004. Nog te zien in de tuinen van het Rijksmuseum, tot  en met 3 november 2019

Louise Bourgeois werd geboren in Parijs in 1911 en groeide op bij ouders die een restauratiebedrijf voor wandtapijten hadden. Als een begaafde student hielp ze ook in de workshop door ontbrekende elementen te tekenen in de scènes die op de wandtapijten zijn afgebeeld. Gedurende deze tijd had haar vader een affaire met Sadie Gordon Richmond, de Engelse lerares die in het familiehuis woonde. Dit diep verontrustende - en uiteindelijk bepalende - verraad bleef een levendige herinnering voor Bourgeois voor de rest van haar leven. Later zou ze wiskunde studeren voordat ze zich uiteindelijk tot kunst richtte. Ze ontmoette Robert Goldwater, een Amerikaanse kunsthistoricus, in Parijs en ze huwden en verhuisden naar New York in 1938. Het echtpaar voedde drie zonen op.

Beeld: Suite-1, Herbert Nouwens, Bij de ingang aan de Haarlemmerweg naar het Westergasfabriekterrein

Het Brettenpad, zo vermeldt Amsterdam trots, is de laatste nog ongeschonden ‘stadswildernis’. Het pad is 11 kilometer lang en ligt aan de noordkant van Amsterdam, langs het vroegere kanaal naar Haarlem. Het begint op het Westergasfabriek-terrein en voert naar Halfweg, het plaatsje tussen Amsterdam en Haarlem.
Staalbeeldhouwer Herbert Nouwens had lange tijd zijn atelier op het Westergasfabriekterrein. Samen met de gemeente Amsterdam stelde hij 20 van zijn monumentale werken op langs het Brettenpad. Hij noemde ze ‘Suites’ en het totaal kreeg de naam ‘Brettensuite.’