(Leestijd: 1 - 2 minuten)

schleiffertdenker150Thinker  2008
Charlotte Schleiffert
Gemengde techniek op papier   255 x 140 cm
Galerie Akinci

Deze indiaan komt me erg bekend voor. De laatste keer dat ik hem tegenkwam was in de Metro in Parijs, net zo poedelnaakt maar zonder veren. Het was flink koud toen en we vormden een vreemd stel, hij in zijn blootje en ik met mijn warme winterjas en hoed. We zwegen, verzonken als we allebei waren in gedachten. Nooit geweten dat er een evenbeeld op de wereld rondliep, in Siouxland.

rodindenkermetroCharlotte Schleiffert wist dat wel. Ze is erg bereisd en heeft meer dan de halve aardbol bezocht. Zodoende kon ze een nauwkeurig portret maken van de denkende indiaan, die als een echte Rodin met zijn ene elleboog ‘overkruist’ op zijn tegenoverliggende knie steunt.

 

 

 

 

rodindenker150Hoe dat precies zit hebben we bekeken in Parijs, in de tuin van het Musée Rodin, waar een grote bronzen gieting staat. Binnen, in het paleis dat als museum dienst doet, staat een klein model. Toch lijkt, zeker na Schleifferts versie, de natuur zijn natuurlijke habitat: denken doe je buiten. Ook Rodin moet er zo over gedacht hebben, hij ontwierp de figuur als Dante, die buiten op de bovendorpel van de Poort naar de Hel het crapuul onder zich beschouwt en overdenkt. Denken doe je niet in de hel en niet in de metro onder de grond maar buiten, boven de waan van alledag. De strekking van de beroemde Paradijsdeuren in Florence kan ik wel begrijpen maar deze link, waarom de Poort van de Hel als  entree van een academie voor schone kunsten,  ontgaat me even. Charlotte waarschijnlijk ook want ze plaatst hem niet in de stad en niet boven de hel en niet in een academie, maar als een icoon op een leeg vel waarop geen architectuur of landschap te bekennen is. Dat doet ze vaker, Charlotte, eenzame iconen plaatsen op een leeg vel. Dan worden we niet afgeleid en gaat het heel speciaal over het beeld en wij als toeschouwer. Er is geen ontkomen aan. Je moet er wel iets van vinden, van die figuur, want die zit daar helemaal alleen voor jou, helemaal voor jou alleen. Nou, wat denk je?

 

schleiffertdenker300

1000 Resterende tekens