(Leestijd: 2 - 3 minuten)

marnikotak150wAl die afbeeldingen van de pas geboren Maria, Jezus of Johannes geven ons een inkijkje in de intieme kraamkamers uit de late middeleeuwen en vroege renaissance. Dat is nog niets vergeleken bij de bevalling die plaats vond in een galerie in New York, op 26 oktober 2011 om 10:17 uur. (The Microscope Gallery in Brooklyn)
Moeder in dit geval is een kunstenares, een ‘performer’. De term ‘performing artist’ wil zeggen dat zij regelmatig performances deed, vrij vertaald: voorstellingen gaf. Dit was dan wel een heel speciale. Het jongetje dat geboren werd in de galerie heet Ajax en woog bij zijn geboorte 9 pond en nog wat.

De moeder van 36 jaar, Marni Kotak,  had wekenlang voorbereidingen getroffen in de galerie, om die tot een zo knus mogelijke kraamkamer te maken, vrolijk en licht met oceaanblauwe muren en kussens met fotoprints. In die periode besteedde ze zoveel mogelijk tijd in de galerie, om met het publiek te praten over het moederschap en zo het publiek dat wilde, over de kunst. Daarin vertelde ze dat al haar performances gedurende de afgelopen tien jaar, altijd gingen over alledaagse ervaringen zoals ‘haar eigen geboorte’, ‘het verliezen van haar maagdelijkheid’ en ‘de begrafenis van haar grootvader’.

Met deze geboorte-performance wilde ze ‘de taboes doorbreken die rond het menselijk lichaam hangen’ en ‘deze wonderbaarlijke gebeurtenis tonen die normaal gesproken voor het publiek verborgen blijft’. Met deze ‘performance’ plaatst Kotak zich binnen een traditie van performers die begint met de film van Stan Brakhage over de geboorte van diens eerste kind. Meerdere kunstenaars en kunstenaressen volgden in deze ‘meest basale, inwendige en instinctieve ervaring die eveneens de meeste taboes kent’.

‘Wat wij tegen het kind zullen zeggen’, zei de kunstenaar vooraf,  ‘is dat hij of zij is geboren in een kunstgalerie omdat dat voor ons kunstenaars de meest heilige ruimte is, en dat wij door deze daad  aan de wereld en het kind vertellen, dat zijn of haar leven een kostbaar kunstwerk is’.
Deze performance heette “de Geboorte van Baby X” (The Birth Of Baby X ) en de kunstenares heeft het vervolg al aangekondigd: “het Opvoeden van Baby X” (Raising Baby X)

De galerie beloofde een video van de galerie-geboorte te vertonen bij het begin van de nieuwe tentoonstelling. Ik heb hem op YouTube nog niet kunnen vinden.

1000 Resterende tekens