Hildo Krop heeft vooral in Amsterdam honderden natuurstenen beelden aangebracht, die door hemzelf en de medewerkers van zijn atelier met de hand zijn gehakt. Veel ervan zijn, zoals dat toen gewoon was, speciaal gemaakt voor bouwwerken, want in de jaren voor de tweede wereldoorlog was de band tussen architectuur en beeldhouwkunst sterk. Daarom vallen de beelden vaak niet op en weten weinig mensen hoe veel werk Krop geleverd heeft.

Ook maakte hij enkele vrijstaande monumenten, waarvan het bekendste beeld dat van Berlage is, op het victorieplein in Amsterdam-Zuid. Aan dat beeld kun je de ware Krop herkennen.
(Aan de zijkanten van de sokkel zijn een metselaar, een steigerbouwer, een beeldhouwer, een opperman en een tekenaar uitgebeeld, een eerbetoon aan de anonieme arbeiders.)
Als je wilt weten of er een connectie bestaat tussen het persoonlijk leven van een kunstenaar en de kunstwerken die hij maakt, dan is dit beeld een uitzonderlijk goed voorbeeld. Zowel Krop als Berlage waren lange tijd overtuigde communisten met een grote bewondering voor de toenmalige USSR. Berlage gaf er lezingen, Krop maakte zelfs een penning voor “tien jaar arbeidersregering USSR 1917-1927”. In dit late beeld (uit 1956, Krop was toen 72) zie je een bijna nostalgisch verlangen naar het sovjet-ideaal uit die jaren: de architect als werkman, vooruitschrijdend recht op zijn doel af, zijn gereedschap in zijn hand en met opgeheven hoofd de horizon tegemoet. Een voorganger, een mens om naar op te kijken. Edel, streng en vastberaden.
Niet alle beelden van Krop dragen deze herkenbare sympathie die nog stoelt op het symbolisme uit zijn vroege jaren. We zullen in de cinema zijn werk bespreken en kijken naar de documentaire waarin zijn kleinzoon aan het woord komt, om in een gesprek na vertoning van de film de verbinding te leggen tussen Krops leven en werk.

De film:

HILDO KROP – BEELD VAN EEN KUNSTENAAR

wordt vertoond in Cinema Oostereiland op Dinsdag 10 december om 19:30

De Cinema omschrijft de film als volgt:

Portret van een tegenwoordig opvallend onbekende kunstenaar.

Deze biografische documentaire portretteert de uit Overijssel afkomstige Amsterdamse School beeldhouwer en kunstenaar Hildo Krop. Eind 1912 vestigde Krop zich, na vele omzwervingen, definitief in Amsterdam. Vanaf 1956 werd hij hier officieel benoemd als stadsbeeldhouwer. Tot aan zijn overlijden in 1970 heeft Hildo Krop meer dan 400 beelden gerealiseerd voor de Amsterdamse openbare ruimte, op bruggen, pleinen en gebouwen. Het is opvallend hoe makkelijk mensen aan deze indrukwekkende beeldhouw-productie voorbijgaan, letterlijk en figuurlijk. Met introductie en een glas wijn tijdens het nagesprek met Jeroen Damen, Mandarte EN DE PRODUCENT VAN DE FILM Joost Schricks.