Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Suite 1 350bBeeld: Suite-1, Herbert Nouwens, Bij de ingang aan de Haarlemmerweg naar het Westergasfabriekterrein

Het Brettenpad, zo vermeldt Amsterdam trots, is de laatste nog ongeschonden ‘stadswildernis’. Het pad is 11 kilometer lang en ligt aan de noordkant van Amsterdam, langs het vroegere kanaal naar Haarlem. Het begint op het Westergasfabriek-terrein en voert naar Halfweg, het plaatsje tussen Amsterdam en Haarlem.
Staalbeeldhouwer Herbert Nouwens had lange tijd zijn atelier op het Westergasfabriekterrein. Samen met de gemeente Amsterdam stelde hij 20 van zijn monumentale werken op langs het Brettenpad. Hij noemde ze ‘Suites’ en het totaal kreeg de naam ‘Brettensuite.’

(Voor een vergroting: klik op de plaatjes)

Suite 7 in het groen 350bHierdoor ontstaat een unieke beleving. Het pad voert langs sportvelden, de spoordijk, volkstuinen, het kanaal naar Haarlem, alles buitensporig weelderig begroeid. De onderhoudsdienst van de Gemeente grijpt zo min mogelijk in en daardoor is er een unieke planten- en dierenwereld ontstaan. Je kunt veel zijpaden bewandelen die telkens weer terugkomen op het hoofdpad zelf. En altijd weer, het hele pad langs, stuit je op sculpturen van Nouwens.

 

 

Suite 4Er is veel over te vertellen: over de sculpturen, over de geschiedenis van het pad, over het samentreffen van natuur en beeldhouwkunst, over park en wildernis, over staal en groeiwijze, over stad en ruimte, over constructie en toeval. We gaan niet de hele 11 kilometer lopen en niet alle 20 beelden bespreken. We maken een voorjaarswandeling langs de beelden die op en rond het Westergasfabriekterrein staan. We zijn al gauw anderhalf uur kwijt. Tot besluit drinken we een glas wijn en praten we nog wat na.

 

 

Wanneer:zondagmiddag de datum is vanwege de coronamaatregelen tot nader order uitgesteld

Hoe laat: 14.30 -16.00 uur

Kosten deelname: € 22,- p.p. (inclusief glas wijn na)

Startpunt: Verzamelen bij de ingang van het Westergasfabriekterrein, aan de Haarlemmerweg, bij Suite 1 (zie Plattegrond hieronder)

Inschrijfformulier: Inschrijven rondwandeling Brettenpad

De prijs is exclusief entrees, versnaperingen en overige kosten. Door uw deelname verklaart u zich akkoord met de leveringsvoorwaarden van Mandarte, waarin staat dat Mandarte geen aansprakelijkheid op zich kan nemen voor calamiteiten.

Plattegrond

Brettenstart 940b