Mandarte profielfotoMandarte is het bedrijf van kunsthistoricus Dr. Jeroen Damen.  Moderne kunst staat centraal in zijn bestaan. Jeroen geeft cursussen en lezingen, stelt excursies samen en leidt deze. Regelmatig adviseert hij bij kunstaankopen. Ook werkt hij als curator nauw samen met kunstenaars bij verschillende tentoonstellingen. Jeroen meent dat het genieten van en kennis vergaren over moderne kunst voor een brede groep bereikbaar moet zijn. Vandaar dat Mandarte een gevarieerd aanbod heeft voor kenners, liefhebbers en geïnteresseerden. Jeroen's passie voor en kennis over moderne kunst vindt u ook terug in zijn weblog.

pijltje Mandarteweblog

Voor beginners en voor gevorderden

Moderne kunst is niet gemakkelijk en dat hoeft kunst ook niet te zijn. Maar u kunt leren er mee om te gaan. Net zoals een mens leert fietsen, de krant lezen of meedoen aan een spel. Het lastige én boeiende van moderne kunst is dat de spelregels veranderen bij elk kunstwerk. Het leuke van meedoen, is ervan genieten dát u meedoet terwíjl u meedoet. En dat het niet erg is als het een keer niet lukt. En voor het meespelen valt er natuurlijk te kiezen uit verschillende niveau's: makkelijk als u net begint, of moeilijker als u verder bent.

Wij spelen het spel van de kunst mee en de vaardigheid waarmee we dat doen is taal. We voeren een gesprek met elkaar en zoeken naar de woorden waarmee we het kunstwerk kunnen benaderen. Uiteenlopende woorden, zoals gevoel, kleur, ruimte, idee, bedoeling, waarvan we ontdekken dat hun échte betekenis door het kunstwerk wordt opgeroepen en ingevuld.

De eerste cursus waarbij we zo te werk gaan, heet 'Moderne Kunst'. U maakt kennis met bepaalde spelregels én met kunstwerken die opzettelijk tegen die regels ingaan. U krijgt te zien hoe een totaal nieuwe kunst aanvangt aan het einde van de negentiende eeuw en een overzicht van de meest opvallende ontwikkelingen in de loop van periode erna, tot in de twintigste eeuw.


Verslavend

Tijdens die eerste cursus worden we samen steeds nieuwsgieriger en - het is niet anders - raakt u verslaafd aan het spel. U wilt meer en nóg meer zien en zelf op avontuur gaan! U gaat genieten van het spannende gevoel dat kunstwerken steeds opnieuw oproepen. U ontdekt dat het écht opwindend is om te ontdekken wat andere mensen met hun kunst tot stand hebben gebracht. En stapsgewijs went u aan het denken en de ideeën van kunstenaars en rond kunst, waarna u verder wilt met het spel, de spelregels en steeds vaker óp naar de knikkers. Dan is het tijd om deel te gaan nemen aan een van Mandarte's diepgravender cursussen. Jaarlijks stellen we afwisselende cursussen samen om met u kunst te beleven; ons aanbod vindt u onder het kopje 'cursussen'.

pijltje Mandartecursussen

Mandarte op maat

Als u uw vrienden of zakenrelaties wilt enthousiasmeren met een interessante lezing, met uw medewerkers eens een écht bijzondere en culturele uitstap wilt maken of interesse heeft in een kunstcursus op maat neemt u dan svp vrijblijvend contact op om samen van gedachten te wisselen. In samenspraak bepalen we welke activiteit en welk kunstthema goed passen. Ook geeft Mandarte advies bij aankopen van moderne kunst door particulieren, instanties en bedrijven. 

pijltje Mandartecontact


Mandarte / zakelijk

K.v.K. 37102512
Bank NL82 INGB 0009 3537 09 t.n.v. MANDARTE Hoorn

pijltje MandarteLeveringsvoorwaarden Mandarte