Lezingen geeft Mandarte overal. Met behulp van beeldprojectie, want één beeld zegt meer dan 1000 woorden. U kunt een lezing bestellen, voor bij u thuis, voor een groep vrienden of vriendinnen of voor uw bedrijf. U kunt kiezen voor een bestaande lezing of, als u zelf een onderwerp heeft, een nieuwe lezing laten maken. Neem gerust contact op en bespreek de mogelijkheden.

Italiaans Design

In de tweede helft van de 20e eeuw krijgen Italiaanse ontwerpers, in het bijzonder die uit Milaan, met hun fantasierijke en ingenieuze functionele werken, veel invloed in internationale stijlen. Vooral de 20e-eeuwse architectuur, met Nervi als belangrijke representant, staat op een hoog peil, terwijl de industriële vormgeving internationaal veel aanzien geniet. Met name het roestvrij-stalen horeca servies van Alessi, eerst nog van koper, messing en alpaca, is over de hele wereld beroemd.

Ophef in de media

Hoe word je een bekende kunstenaar? Het wil wel eens helpen wanneer je regelmatig de krant haalt, en dan liefst met een schandaal. Maar wat is de waarde van het werk van zulke meesters in manipulatie? Gaat het om hun werk, of vooral om Het Idee? Is het kunst of gewoon entertainment? En wie bepaalt dat eigenlijk? In deze even serieuze als luchtige bijeenkomst zoeken we het antwoord op deze vragen.

De perfecte gelijkenis

In deze lezing volgen wij de geschiedenis van het Griekse heldenbeeld, het christelijke beeldenverbod, en de moderne gebeeldhouwde mensbeelden.
Eeuwenlang was de perfecte nabootsing van de werkelijkheid het doel in de kunst: ‘net echt’. Waarom willen wij dat zo graag: ‘net echt’? Waarom moet alles precies lijken op iets dat wij kennen uit het dagelijks leven? Een echte eikenboom, een super natuurgetrouwe haas, een marmeren beeld waarin wij een beroemd schrijver herkennen?